noun
"something that has been achieved successfully"

Érdekes módon ezt az angol kifejezést nagyon nehéz magyarul visszaadni, egy szóban nem is lehet. Van benne egy kicsi a sikerélmény-ből, de a kifejezés tartalma ennél több. Van benne egy kicsi az alkotás-ból is. Meg egy kicsi a célbaérés-ből is. Talán ennyi, igen: accomplishment= sikerélmény+alkotás+célbaérés.
Amikor valamit leteszünk az asztalra, azaz a jól végzett munka gyümölcse.

Meggyőződésem, hogy aki elégedett a munkájával, annak sok accomplishmentje van. Legalábbis megéli ezt a hétköznapjaiban.

Viszont a legtöbb ember, aki panaszkodik a munkájára és a munkahelyére, az pontosan ezt hiányolja - azaz akadályozva van abban, hogy accomplishmentje legyen.

Mi kell ahhoz tehát, hogy accomplishmentünk legyen?

  • Önállóság, szabadság. Ha valaki mindig mögöttem áll, és minden lépésemet jóvá kell hagynia, akkor akármi is lesz a végtermék, az nem az enyém lesz.
  • Elmélyült tudás: jó érzés valamit alaposan tudni. Emlékszel, mikor mondtad utoljára valamire, hogy "na ebben nem lehet megvezetni"?
  • Erőfeszítés: ritkán okoz nagy elégedettséget az, ami könnyen sikerült.
  • Csapat: Barabási azt mondja, az ember nem lehet sikeres egyedül, a sikered a környezetedé is, legalább azért, mert ők azok, akik megtapsolnak.

Te hogy állsz az accomplishmentekkel?