Nagyon sok cég panaszkodik arról, hogy nehezen talál munkaerőt, a pályázati folyamatban sokszor mégsem bánnak jól a jelentkezőkkel. Így bizony elvesztik azokat a tehetségeket is, akik már kopogtattak egyszer az ajtón. Nem beszélve a sokszor milliós költségekkel felépített munkáltatói márkáról, ami szintén sérül ilyenkor. Az alábbiakban adunk néhány jótanácsot arra, hogy ha szeretnéd elriasztani a jelentkezőket, akkor hogyan tudod ezt még hatékonyabban csinálni. (Irónia included.)

  1. Fogalmazz olyan álláshirdetést, amiben egyszerre keresel kertészt, rendszergazdát, és ha lehet, legyen egy kis értékesítési tapasztalata is.
  2. Mindegy mi van a CV-ben, ne is olvasd el alaposan:"little bit different, but can do the job"
  3. Tartson hetekig az első interjú megszervezése a kapcsolatfelvétel után
  4. Lehetetlen időpontra szervezd az interjút, mondjuk másnap délelőtt 11 órára, hogy mindenképpen kelljen ezért szabadnapot kivennie.
  5. Minél seniorabb a jelölt, annál kezdőbb interjúztatót válassz mellé.
  6. Az interjú után szintén hetekig tartson a második interjú vagy teszt megszervezése. (Itt már ugye hetekről beszélünk az első kapcsolatfelvétel után.)
  7. Ne adj közvetlenül visszajelzést az interjúk után, hiszen sokat kell gondolkodni. Állásajánlatot az utolsó találkozás után legalább 3 héttel tegyél.

Megvan még a jelölted?