Egy 2014-ben készült amerikai kutatás eredménye szerint a személyzeti tanácsadók, HR-esek átlagosan 6 másodperc alatt elemeznek ki egy önéletrajzot, és hoznak döntést arról, hogy az adott pályázót a kiválasztási folyamaton továbbengedik-e. Ez most, 2017-ben sincs másképpen, de vajon jól van-e ez így?

Mielőtt pálcát törnénk a munkatársat keresők felett, álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg egy kicsit közelebbről a helyzetet.
A kiválasztással foglalkozó szakember (HR-es vagy személyzeti tanácsadó) két problémával találkozik a leggyakrabban: vagy túl sok a jelentkezője egy adott hirdetésre, vagy túl kevés - és sajnos igazából egyik sem szívderítő dolog.

Ha túl sok jelentkezője van:

Egy személyes példa csak az összehasonlítás kedvéért: egyszer egy sikeres álláshirdetésünkkel bekerültünk az adott hirdetési portál minden idők Top10-es hirdetései közé azzal, hogy a hirdetésünket több, mint 11.000-en nézték meg, és több, mint 3.000-en meg is pályázták. (Egy kisebb balatoni falu lélekszáma ennyi.) Persze hirdetni tudni kell - meg előszűrni is. Mi minden pályázónak szerettünk volna esélyt adni, így minden CV-t elolvastunk, amire meglehetősen rövid időnk volt. A kiválasztás 2-3 hét alatt lezajlott, így ki lehet számolni, egy CV kiértékelésére mennyi időnk jutott. (Azt meg el lehet képzelni, hogy néztünk ki utána...)

Ha túl kevés jelentkezője van:

Ilyenkor a kereső két dolgot tesz: mélyen (bőven több, mint 6 másodperc alatt) kielemzi azt a kevés CV-t, amit kapott, hátha mégis megtalálja bennük azt, amit keresett. Ha nem találja, "vadászni" kezd (persze akár külső partnerek bevonásával), amivel megy az idő persze, és hát az érzés: a tűt megtalálni a szénakazalban...

Mi a közös mindkét esetben? A kulcsszavak, amelyeket az önéletrajzokban, adatbázisokban keres. Angol nyelvtudás, projektmenedzsment tapasztalatok, vezetői tapasztalatok, villamosmérnöki végzettség, stb. Viszont: ezzel csak részben került közelebb a célhoz, mert...

A jelenleg használt kulcsszavak nem fedik le megfelelően a kompetenciát, azaz azt, amihez egy ember ért, amiben jártas.

Legfőképpen akkor, ha az illető önéletrajza sem pontosan azokat a kulcsszavakat tartalmazza, amelyekre a kereső optimalizálta a keresést. (Próbáljunk meg például fröccsöntési tapasztalattal rendelkező gépkarbantartót találni, bármelyik hagyományos megoldással). Időigényes folyamat ilyenkor a kiválasztás: nagyon nehéz dolga van mind a keresőnek, mind a pályázónak, aki hiába várja a megkeresést, és a helyzet mindkét oldalt csalódottá teszi. Nem talál az, aki keres, nem találják meg azt, akinek szíve vágya pontosan az a munkakör, amire éppen keresnek - mert tegyük fel kihagyta a lényeges kulcsszavakat.

Mi a BeMyBoss-nál egy egészen forradalmi módszert találtunk ki a probléma megoldására, és a találati hatékonyság javítására.

A CV-k tartalmát olyan formára hozzuk, ami minden fontos adatot tartalmaz a pályázóról összetett kompetenciák alapján (így nem sikkad el semmi lényeges), és az mesterséges intelligenciára épülő keresési algoritmusunk biztosítja azt, hogy csak tényleg a minden szempontból megfelelő, választhatóan alacsony (pl 5-10) számú CV-t kell kiértékelnie a keresőnek, így jut ideje más fontos dolgokra is.

Tegyen velünk egy próbát!