Te is vártál már heteket-hónapokat arra, hogy válaszoljanak az álláspályázatodra? Feltételezem, nem tudtad, ilyenkor mi történik, vagy mi tart ennyi ideig.

Nézzük, milyen okai lehetnek annak, ha az (akárhányadik körös) interjú után heteket kell várnod a visszajelzésre, valószínűségi sorrendben:

1. Talonban tartanak.

A pozícióért folyó versenyben a második vagy a harmadik helyet szerezted meg, és az első helyezettel folyik az egyezkedés. Ha vele nem sikerül megállapodni, keresni fognak egy újabb egyeztető körrel. Ha megállapodnak, akkor valószínűleg elutasítást kapsz. Az is lehet, hogy megállapodnak az első helyezettel, és a próbaidejének az első 1-2 hónapja után kapod meg ezt az elutasítást. Viszont ha az illető kiesik, azonnal keresnek Téged.

2. Nem voltál elég meggyőző.

Stimmelnek a skilljeid és az elképzeléseid, de valami mégsem jött át. Egy (vagy több) fontos pontban valami hiányzik. Azon tanakodnak (akár a többi jelölttel is összehasonlítva), hogy a hiányzó pont mekkora prioritást élvez, és vajon be tudod-e pótolni. Ha a pozitív oldalra billennek, akkor ajánlatot tesznek, de az is lehet, hogy egy újabb körre hívnak, ami lehet interjú, vagy pluszfeladat is. Ha a negatívra, akkor elutasítást kapsz. Közben valószínűleg a keresés tovább folyik, másokat is meghallgatnak.

3. Nem tudnak időpontot egyeztetni az illetékesek, amikor Rólad döntenének.

Igen, ez komoly. Néha a cégek/ csoportok akkora nyomás alatt vannak, hogy idő hiányában egyszerűen nem sikerül az illetékes vezetőket egy fedél alá terelni. Ez vezetői pozíciók esetében szokott gyakran előfordulni. Ilyenkor sokat tud a fejvadászod segíteni: két olyan pozíciónk is volt a közelmúltban, amikor hetente küldtem emlékeztetőt az illetékeseknek, hogy az adott jelölt anyaga döntésre vár. Nyári szabadságok idején ez hatványozottan jellemző.

4. A felelősök nem tudnak rajtad megegyezni.

Például: nagyon tetszett a tudásod a HR-esnek, de a közvetlen szakmai vezetővel nem alakult ki kémia. Egy CTO szájából már hallottam ezt a mondatot, jól leírja a helyzetet: "Jobb volt, mint amennyire szimpatikus." Ilyenkor előfordulhat, hogy hetekig gondolkodik rajtad az illetékes.

5. Szervezeti változások vannak folyamatban, amelyek érintik a pozíciót.

Ez főleg nagyobb cégeknél jellemző: elhúzódott a kiválasztás (amiről nem feltétlenül tudsz, lehet, hogy nem az elején kerültél bele), és közben vége lett egy projektnek, ami átszervezéseket indokol, és lehetséges, hogy a megpályázott pozira nem is lesz szükség. Az ezzel kapcsolatos döntésre várnak.

6. Tojnak a visszajelzésre, már el is felejtették, hogy náluk jártál.

Hallottam már ilyen munkáltatókról, de elenyészően kevesen vannak, legalábbis azok, akikkel mi kapcsolatban állunk, biztosan nem ilyenek. A legtöbb munkáltató (főleg az, aki szoftverfejlesztőket alkalmaz) a jelen munkaerőpiaci helyzetben már rájött arra, hogy ha ezt teszi, azzal rontja az image-ét, és még nehezebben talál alkalmas jelölteket.
Ha mégis ilyennel találkozol, lépj tovább elegánsan, ott amúgy sem hiszem, hogy jól éreznéd magad.

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash